martes, septiembre 26, 2006

Barça 1 - València 1. Dubtes i esperances en la primera prova de foc

Andrés Iniesta celebra el gol de l'empat

F.C.BARCELONA: 1. VALÈNCIA C.F.: 1.

El d'ahir era el primer partit en que el Barça es veia les cares amb un rival amb el que es pot jugar els títols aquesta temporada. Ja sabíem que el València no se li dóna gens bé al Barça al Camp Nou i ahir no va ser una excepció, i ja van 6 temporades en que el València s'en va del Camp Nou sense perdre. Vàrem veure un Barça amb simptòmes preocupants a la 1ª part, però que a la 2ª part va revifar gràcies a la sortida d'Iniesta i en que va merèixer potser alguna cosa més.

El plantejament de Rijkaard de sortida ja no va ser bó. Amb un equip com el València s'ha d'evitar perdre el menor nombre de pilotes en zona compromessa i jugar ràpid o al primer toc si és possible per a sorprendre la seva fèrrea defensa. Rijkaard va cometre l'error d'optar per un mig del camp que aguantava massa la pilota (especialment Deco en un horrible primera part plena de pèrdues de pilota en zones de perill per a les contres del València) i que no assortia de pilotes en condicions per als tres homes de davant. També va ser errònea l'elecció dels laterals, el d'ahir era potser el partit més idoni per fer jugar a Oleguer de lateral dret i moure a Zambrotta al lateral esquerre. Gio va tornar a fer aigües per tot arreu i va tornar a demostrar que és un pèssim marcador (és incompressible que el lateral del campió d'Europa marqui per davant al extrems rivals!), just en un partit en que era més prioritari que els laterals fossin defensius.

Amb tots aquest condicionants el Barça va sortir força bé, tocant ràpid i fent jugades interessants. Però de sopte, enlloc de continuar buscant ràpides combinacions el Barça va començar a retindre massa la pilota al centre del camp i a perdre pilotes que van donar ales als contraatacs del València (especialment Deco). Poc a poc el Barça li va començar a fer (com cada any) el partit a mida per al València, ja que va començar a fer tot el que el València necessitava pel seu estil de joc per avançar-se en el marcador. En el minut 17' Ronaldinho deixa una autopista al lateral valencianista Miguel, que amb la colaboració inestimable de un Gio van Bronkhorst que en terra de ningú decideix sortir al tall quan era necessari tapar la banda, arriba fins a la ratlla de fons per a servir una centrada que David Villa creua davant la sortida de Valdés. Era el 0-1. A partir d'aquí el Barça va intentar l'empat però sense gaires arguments. Menció apart mereix l'actuació de Leo Messi a la 1ª part, en que ell sol davant la poca quantitat i qualitat de pilotes en condicions que arribaven a la davantera, va decidir buscar-se la vida per compte seva i de les seves accions i de les pujades per banda de Zambrotta van sorgir les accions més destacades. La única oportunitat clara del Barça va ser un extraordinari llençament de falta que Ronaldinho va llençar a l'escaire però un Santi Cañizares esplèndid va salvar miracolosament. Però encara quedava més patiment pel Barça a la 1ª part, ja que Villa després d'una extraordinària acció personal va enviar una pilota al pal poc abans d'acabar la 1ª part.

Per sort, Rijkaard al mitja part va decidir moure la banqueta i fer entrar a Andrés Iniesta per un gris Edmílson. El Barça necessitava major velocitat i verticalitat en les passades i això és el que justament Iniesta va saber aportar a la perfecció. Ràpidament, en el minut 4 de la 2ª part després d'una deixada de cap d'Eto'o dins l'àrea el mateix Iniesta va transformar en una gran volea en el 1-1. El Barça havia canviat per complet la seva imatge gris de la 1ª part i es proposava guanyar el partit. Sense tornar-se boig l'equip va millorar i va anar a buscar la victòria en bones accions. A diferència de la 1ª part la defensa va saber estar a l'alçada i va poder frenar en tot moment els atacs d'un València que no va crear més ocasions clares. Messi continuava tornant boja la defensa ché, mentre que Eto'o es marginava a la banda esquerra i Ronaldinho perdeia el temps com a davanter centre. Iniesta era el qui aportava un plus de creativitat secundat per un Deco molt millorat en la 2ª part. Però tot i donar bona imatge i oferir moments de bon joc, tampoc el Barça va crear oportunitats molt clares de gol a excepció de xuts des de fora de l'àrea molt perillosos de Xavi, Deco i Gio. En una decissió arriscada i poc comprensible Rijkaard a falta de 10 minuts va decidir fer entrar a Saviola per Messi. Saviola va estar molt actiu i va crear una clara ocasió de gol que va salvar Cañizares. El València donava per bó l'empat i perdia temps en constants accions molt reprovables, sobretot les ja de sobra conegudes al Camp Nou de Santi Cañizares. Era d'esperar que l'àrbitre Daudén Ibáñez afegís una bona minutada per compensar les constants pèrdues de temps del València, però no va ser així ja que només va allargar el partit 3 minuts. Lamentable i per si fos poc, va passar per alt un penal sobre Samuel Eto'o a les acaballes del partit.

Però el més lamentable encara estava per arribar. Just al minut 90' i quan el 4t àrbitre havia assenyalat els imcomprensibles 3 minuts de temps afegit, es va assenyalar una falta favorable al Barça a la mitja lluna de l'àrea valencianista. A partir d'aquí pèrdues de temps, protestes dels jugadors del València i les típiques discussions entre l'àrbitre i la barrera per col·locar la tanca. Entre una cosa i l'altre fins al minut 93' (3 minuts més tard) es llençava la falta que Ronaldinho va enviar a la tanca i Daudén Ibáñez assenyallava el final del partit en jugada atacant del Barça. Per què cal afegir 3' minuts quan només s'en juguen 15 segons? Inexplicable, igual que només allargar el partit només 3 minuts quan per reglament al haver-se realitzat 5 canvis (5 canvis x 30 segons/canvi = 2'5 minuts de temps afegit) i havent-se perdut 3 minuts més al minut 28' de la 2ª part per la lesió d'Albiol, entre altres constants pèrdues de temps valencianistes. Per reflioxar.

ALINEACIONS:

F.C.BARCELONA: 4-3-3. Valdés ***; Zambrotta ****, Márquez **, Puyol ***, Gio *; Edmílson * (Iniesta ****, 45'), Xavi **, Deco **; Messi **** (Saviola ***, 85'), Eto'o * i Ronaldinho *.
VALÈNCIA C.F.: 4-2-3-1. Cañizares; Miguel, Ayala, Albiol (David Navarro, 75'), Moretti; Albelda (Hugo Viana, 90'), Edú; Joaquín, Silva, Vicente; Villa (Angulo, 78').
(Les qualificacions estan expresades en estrelles de l'1 al 5: 5 millor qualificació, 1 la pitjor).
Gols: 0-1: Villa (min.17'). 1-1: Iniesta (min.49').
El millor: Andrés Iniesta ****.