Esports, música i demés aficions

martes, septiembre 26, 2006

Reedició en DVD "U2 - ZooTV Live From Sydney"


El passat 18 de Setembre va sortir a la venda la reedició en DVD del mític concert oficial de la gira més gran de la història: ZooTV, d'U2. Espectacular DVD imprescindible per a tots els fans de la mítica banda irlandesa i per extensió també imprescindible per a tots els amants de la bona música. Com es diu en el argot dels bootlegers (col·leccionistes de grabacions de concerts) és un "Absolutely must have" (imprescindible tenir-lo).

Per als fans d'U2 el DVD no aporta res de nou, ja que aquest concert és una remasterització del video VHS oficial que va llençar la banda per la seva gira ZooTV (1992-1993). Però, poder disfrutar d'un concert del ZooTV en aquesta impresionant qualitat d'imatge i sobretot de só (Dolby 5.1 i DTS) és tot un luxe. I com tots els luxes tenen un preu restrictiu, aquest DVD no és cap excepció: gairebé 30 euros (depèn de l'establiment) per a l'edició doble i prop dels 20 euros per a l'edició simple (només el concert).

Són més de 2 hores de concert espectacular, que ratlla la perfecció. I no només és música, sinó que també imatge i capacitat d'interpretació. En una posada en escena innovadora, la gira ZooTV representa un montatge mastodòntic en que un escenari tot ple de gran pantalles de TV bombardejaven als assistents amb imatges en una crítica al poder de la TV. U2 buscaven la transgressió en tot el show tant en el missatge, la imatge i les estravagants vestimentes que duïen, i sens dubte ho vàren aconsseguir. Cal destacar que Bono sempre interpretava en la part del bisos a diversos alter-egos i en el cas d'aquest concert de Sydney, interpreta a Mr.McPhisto, una estrella del rock egocèntrica i excèntrica vestida amb un vestit daurat, amb la cara pintada de blanc i unes banyes de dimoni. La interpretació de Mr.McPhisto en les cançons "Daddy's Gonna Pay For Your Crashed Car" i "Lemon" són especialment hilarants, així com les seves habituals bromes telefòniques.

Aquest concert de Sydney no és el millor concert de la gira, però és molt bó. De fet, és molt difícil igualar la qualitats dels concerts de Dublín (1993) i el de Washington DC (1992), en gran mesura pel setlist del concert. De fet, és una llàstima que l'únic DVD oficial del ZooTV Tour no contingui una cançò com "UltraViolet (Light My Way)", la que possiblement sigui la millor cançò en directe de tota la gira.

La gira ZooTV va tenir dues parts ben diferenciades. A l'any 1992 va servir per a presentar el seu millor àlbum "Achtung Baby" (1991) per Europa, Estats Units, Mèxic i Canadà. L'any 1993 va continuar la gira rebatejada "Zooropa" en que es presentava tant l'album "Achtung Baby" com el nou àlbum "Zooropa" (1993) per Europa, Austràlia, Nova Zelanda i Japó. El ZooTV Tour va visitar Barcelona el 16 i 18 de Maig de 1992 al Palau Sant Jordi, en dos concerts no exempts de polèmica ja que el 1r concert va molt més curt de lo habitual i el en 2n concert van quedar unes 5.000 entrades sense vendre.

L'àlbum "Achtung Baby" va soposar per U2 un trencament amb el passat i el resultat en va ser excelent, de fet està considerat com el millor àlbum d'U2. Es va voler trencar amb el só més americanitzat de "The Joshua Tree" (1987) i amb el flirteig amb el blues de "Rattle & Hum" (1988), i en va sortir un só molt diferent, molt més experimental però sense perdre en absolut l'esència i el segell inconfusible d'U2. És un àlbum imprescindible, que potser com a defecte té que a excepció de "One" li manca un altre tema estrella però que en canvi es tracta d'un conjunt de 11 cançons cançons excelents. En canvi, "Zooropa" es tracta d'un àlbum força inferior, fet en un temps record entre tram i tram de la gira ZooTV, i no deixa de ser un àlbum excèntric i sense gaires complicacions, un crapitg que la banda amb temes força peculiars a excepció de "Stay (Faraway, So Close!)", una cançò excepcional que va servir com a banda sonora de la pel·lícula de Wim Wenders del mateix nom.

SETLIST DEL DVD:
1. Zoo Station
2. The Fly
3. Even Better Than The Real Thing
4. Mysterious Ways
5. One
6. Unchained Melody
7. Until The End Of The World
8. New Year's Day
9. Numb
10. Angel Of Harlem
11. Stay (Faraway, So Close!)
12. Satellite Of Love
13. Dirty Day
14. Bullet The Blue Sky
15. Running To Stand Still
16. Where The Streets Have No Name
17. Pride (In The Name Of Love)
---------------------------------------
BISOS:
18. Daddy's Gonna Pay For Your Crashed Car
19. Lemon
20. With Or Without You
21. Love Is Blindness
22. Can't Help Falling In Love

Etiquetas: ,